Türkiye, sahip olduğu iklim çeşitliliği sayesinde pek çok ağaç türünü barındıran bir ülkedir. Ülkenin farklı yerlerinde, farklı özelliklere sahip pek çok ağaç yetişir. Bazı ağaçların meyveleri, bazılarının ise yaprakları değerlidir. Ayrıca bazı türlerin de kütükleri değerlidir.
Marangozlukta kullanılan ağaçlardan farklı eşyalar üretilir. Ancak tüm ağaçlardan bu şekilde yararlanmak mümkün olmayabilir. Öte yandan bazı kütükler, daha az dayanıklı bir yapıdadır. Bu nedenle sadece belli mobilyaların üretiminde kullanılabilirler.
Ağaçların diğer kullanım alanları şöyle sıralanabilir:
- İnşaatların yapım aşamalarında
- Kâğıt, ambalaj imalatında
- Maden işlerinde, gemi direklerinde
- Yakacak imalatında
Küresel ısınma nedeniyle bazı ağaç türleri yok olma tehdidiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle marangozlukta geri dönüşümün önemi, her geçen gün artmaktadır. Ağaç türlerinin yok olmaması için kullanılmayan mobilyaların üretim sürecine dâhil edilmesi gerekir.
Türkiye’de Hangi Ağaç Türleri Bulunur?
Türkiye topraklarında yetişen ağaç türü sayısı, yirmi iki olarak bilinmektedir. Bazı ağaçlar, sadece Türkiye’de yetiştirilebilir. Bazıları ise dünyanın farklı coğrafyalarında da yetiştirilir. Türkiye’de yetişen ağaçların adları şöyledir:
- Sığla, gürgen, kavak
- Dişbudak, ıhlamur, çınar
- Sığla, kestane, huş
- Akçaağaç, ardıç, ladin
- Sarıçam, göknar, kızılçam
- Fıstıkçamı, servi, karaçam
- Kızılağaç, kayın, sedir
Türkiye’de Yetişen Ağaç Türlerinin Özellikleri Nelerdir?
Türkiye’de yetişen ağaç türlerinin özellikleri birbirinden farklıdır. Ağaçların gelişim sürecinde ihtiyaç duyduğu; nem, toprak türü ve sıcaklık miktarı değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra bakım, sulama ihtiyaçları da farklıdır. Bu nedenle kendiliğinden yetişen ağaçların yanı sıra özel olarak yetiştirilmesi gereken türler vardır.
Servi
Servi ağacı, Akdeniz Bölgesi’nde yetişir. Bu nedenle Akdeniz Servisi olarak anılır. Bu ağaçların boyu 30 metreye kadar çıkabilir. Servi ağaçları, uygun koşullarda 700 yıl yaşamını sürdürebilir.
Akçaağaç
Akçaağaç, özellikle mesire alanlarında, bahçelerde bulunur. Bu ağaçlarda, tohum ve aşılama işlemleri kolayca yapılır. Akçaağacın kütükleri, oldukça sert bir yapıya sahiptir. Bu nedenle farklı sektörlerde kullanılması mümkün olur. 600 yıla yakın bir ömrü vardır.
Ihlamur
Özellikle Marmara Bölgesi’nde yetişen ıhlamur ağaçlarına, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde rastlamak mümkündür. Ihlamur yaprakları kurutulduktan sonra çay olarak tüketilir.
Meşe
Dünyanın farklı ülkelerinde yetişse de meşe, Anadolu topraklarında ortaya çıkan bir türdür. Meşenin bilinen 400’ün üzerinde türü vardır. Bazı türler, dört mevsim yeşil kalmayı başarır. Meşe ağaçlarının kerestesi son derece sağlamdır. Bazı meşelerin boyu, 20 metreye kadar çıkar. Bazıları, çalı şeklindedir.
Hangi Ağaçlar, Marangozlukta Kullanılır?
Marangozlukta kullanılan ağaçlar, ürünün sağlamlığını belirlemesi bakımından önemlidir. Kullanılan ağaçlar, tasarımsal açıdan bir şıklık oluşturulması açısından da mühimdir. Marangozlukta en sık kullanılan ağaç türlerinden biri meşedir.
Meşe, kolay bir şekilde boyanması yönüyle avantajlıdır. Meşenin kendiliğinden etkileyici bir renge sahip olması, boyama ve yapılacak çeşitli işlemler sonrasında büyüleyici bir görüntü ortaya çıkarır. Meşe ağacı, dayanıklı yapısı sayesinde köprülerde, pencere ve kapılarda kullanılabilir.
Esnek bir yapıda olan ceviz ağaçları, mobilya imalat sürecinde sıklıkla kullanılır. Ceviz ağacına istenilen şekli vermek kolaydır. Bu ağacın bir diğer özelliği de az kıymık barındırmasıdır. Klasik oymalı mobilya imalatında, ceviz ağacı sıklıkla tercih edilir. Modern tasarımlarda ise masif kaplamalarda ceviz ağacı kullanılır. Kaplamalarda, ıhlamur da kullanılabilir.
Dayanıklı yapıda olan kayın ağaçları, marangozlukta kullanılan ağaçlar arasındadır. Ayrıca kayın ağaçlarına kolayca ulaşılması da imalatçılar açısından avantajlıdır. Suya dayanıklılığı yönüyle ön plana çıkan kestane ağaçları, mobilya üretim sürecinde vazgeçilmez bir malzemedir. Bu ağacı boyamak da kolaydır.
Bahçe mobilyalarında ve parkelerde kestane ağacı kullanılabilir. Aynı zamanda aksesuar imalatında da bu ağaç tercih edilir. Sehpa ve aksesuar için tercih edilen ağaçlar arasında balsa ve sedir de yer alır.
Mobilya imalat sürecinde kullanılan ağaç türlerinin haşerelere karşı dayanıklılığı önemlidir. Bunu sağlayan ağaçlardan biri okaliptüstür. Okaliptüs ağaçları, sağlamlık yönüyle de avantaj sağlar.
Huş ağacı, hava koşullarına karşı dayanıklı olmadığı için ev ve ofis mobilyalarında kullanıma uygundur. Bahçe mobilyası imalatı için uygun değildir.
En İyi Mobilya, Hangi Ağaçtan Yapılır?
En iyi mobilyaların hangi ağaçlardan yapıldığı, merak edilen bir konudur. Kaliteli mobilyalarda kullanılan ağaçlardan biri gürgendir. Gürgen ağacı, Karadeniz Bölgesi’nde yetişir. Ancak farklı türlerine doğu kesimlerinde de rastlanır.
Gürgen ağacı, işlenmesi zor bir türdür. Bu nedenle sadece usta ellerde en güzel şeklini alır. Klasik mobilya üretiminde gürgen kullanılabilir. Dekorasyon ürünlerinin üretiminde de bu ağaç tercih edilebilir.
En iyi mobilyaların üretiminde sadece ağaç türü önemli değildir. Bunun yanı sıra kaliteli bir işçilik de bu süreçte önemlidir. İşçiliğin yanı sıra kullanılan yan malzemelerin kalitesine de dikkat edilmelidir.
Ağaç Türüne Göre Mobilya Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Marangozlukta kullanılan ağaçların türüne göre mobilya bakımında farklı süreçler söz konusu olabilir. Meşe mobilyaların bakımında cilalama önemlidir. Beş yılda bir cilalama işlemi yapılmasında fayda vardır. Meşeden üretilen mobilyalar, güneş görmeyen bir alana koyulmalıdır. Ayrıca neme maruz kalmamaları sağlanmalıdır.
Toz alma işlemleri sırasında, nemli bez kullanılmalıdır. Hiçbir mobilya türü için kimyasal temizlik malzemeleri uygun değildir. Mobilyaların kullanım sırasında çizilmemesine dikkat edilmelidir. Ancak zaman içerisinde çatlak ve çizilme oluşması normaldir. Çatlakları kapatmak için ağaç dolgu macunları kullanılabilir. Çizikler için özel olarak üretilen kalemler kullanılabilir.